Nesting (cuibărirea)

Ce înseamnă nesting?

În cazul majorității mamiferelor femele, perioada sarcinii și nașterea sunt perioade vulnerabile. Viitoarea mamă trebuie să se asigure că se pregătește suficient de bine pentru nașterea puilor săi, pentru a le asigura un start cât mai bun în viață. Este nevoie ca viitoarea mamă să găsească un spațiu sigur, ferit de pericole, de prădători, de temperaturi scăzute sau prea crescute. Multe viitoare mame din regnul animal își vor construi un cuib (vor cuibări) special pentru nașterea și creșterea puilor în prima parte a vieții. Deoarece nou-născuții sunt extrem de vulnerabili la agenții patogeni, este important ca aceștia să nu intre în contact cu alte animale, care pot fi purtătoare de boli.

Photo by Rosalie Needham on Unsplash

Femeile nu sunt o excepție. Definim cuibărirea umană ca o schimbare măsurabilă a comportamentelor și atitudinilor legate de pregătirea nașterii care are loc în timpul sarcinii. Cuiburile oferă siguranță și protecție împotriva pericolelor sociale și climatice și oferă, de asemenea, avantaje mai subtile. Un mediu sigur facilitează legătura mamă-copil și dezvoltarea atașamentului. Iar cu toții știm deja cât de important este atașamentul pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului.


Citește și despre Atașamentul prenatal


S-a demonstrat că sugarii umani care beneficiază de un atașament sigur prezintă o varietate de beneficii, inclusiv o capacitate crescută de a gestiona stresul și emoțiile (revizuit în Schore, 2001), mai multă joacă socială (Main, 1983) și o dezvoltare îmbunătățită a limbajului (van Ijzendoorn et al. , 1995). (Evidence of a nesting psychology during human pregnancy Marla V. Anderson, M.D. Rutherford)

Ce tipuri de nesting există?

Cum am precizat anterior, mama are nevoie să pregătească atât mediul fizic (casa, camera, spațiul de dormit obiecte utile pentru îngrijirea și siguranța copilului), cât și mediul social (interacțiunile viitorilor pui cu alte persoane).

Photo by Ömürden Cengiz on Unsplash

Pregătirea mediului fizic

Este foarte important pentru femeia însărcinată să aibă control asupra mediului său. Este important ca mediul să fie sigur, cunoscut, controlat, predictibil.

Pregătirea spațiului la femei include două aspecte: 1) un aspect comportamental care implică explozii de energie și comportamente de curățare și organizare și 2) un aspect mental în care sarcinile casnice sunt prioritare mai mult decât sarcinile din afara casei (muncă).

Pe scurt, în timpul sarcinii, pentru multe femei apare o nevoie aproape de necontrolat de a face curat în casă, a reorganiza, de a cumpăra obiecte și haine pentru viitorul bebeluș (aici putem aminti faptul că în unele medii sau culturi, nu este recomandat să cumperi haine pentru viitorul bebeluș din timpul sarcinii, considerându-se un semn de ghinion – mai multe detalii https://www.babiescarrier.com/is-it-bad-luck-to-buy-baby-stuff-early/).

Photo by lucas Favre on Unsplash

Pregătirea mediului social

Comportamentele de retragere socială apar și la femei, așa cum sunt observate la multe specii de animale. Cu toate acestea, comportamentele de retragere socială ale femeilor însărcinate nu au ca rezultat izolarea, ci mai degrabă o reducere și selecție a indivizilor care vor fi tolerați sau sunt considerați siguri și potriviți a fi în preajma femeii însărcinate și a viitorilor pui (să nu uităm că atât mama cât și nou-născuții sunt extrem de vulnerabili).

Comportamentele de cuibărit servesc aparent o funcție de protecție, asigurând că mediul pentru naștere și perioada postpartum timpurie oferă un refugiu sigur și că indivizii prezenți în timpul nașterii vor promova supraviețuirea maternă și fetală. (Cognitive Reorganization And Protective Mechanisms In Pregnancy And The Postpartum Period – Marla V. Anderson, B.A.)

Cum arată asta pentru femeia însărcinată? Comportamentele de retragere socială aparent asociate cu cuibărirea (nesting-ul) includ o preferință pentru mediile familiare (femeia însărcinată preferă să frecventeze locuri deja cunoscute) și a sta aproape de casă, precum și anxietate sau limitarea călătoriilor. Cu toate acestea, se vorbește adesea în ultimii ani despre ”ultima călătorie” pe care cuplul (viitorii părinți) o au pe timpul sarcinii (”baby moon”). Eu consider că orice motiv de călătorie este un motiv bun și daca viitoarea mamă se simte bine fizic, o mică vacanță în doi cu siguranță va fi benefică pentru a crea o bună conexiune de cuplu înainte de nașterea noului membru al familiei.

Biografie:

  1. Cognitive Reorganization And Protective Mechanisms In Pregnancy And The Postpartum Period By Marla V. Anderson, B.A.
  2. Evidence of a nesting psychology during human pregnancy Marla V. Anderson
  3. Nesting behaviours during pregnancy: Biological instinct, or another way of gendering housework? Arianne Shahvisi
  4. Prevalence and Predictors of „Nesting”: Solutions to Adaptive Challenges Faced during Pregnancy Alexandra B. (Alexandra Brooke) Ketterman

Lasă un comentariu

Înscrie-te la Newsletter