Servicii

Consultație inițială psihiatrie pediatrică

50 de minute

Evaluarea inițială constă în discuția cu părinții, în prezența sau în absența copilului / adolescentului, în funcție de caz. Se discută despre istoricul pacientului, din copilărie până în prezent, despre evoluția acestuia din punct de vedere al neurodezvoltării și psihodezvoltării, al socializării, al dificultăților etc.

Se discută despre mediul prezent al copilului/adolescentului, aici incluzând familia, școala, cercul de prieteni.

Părinților le este oferită oportunitatea de a prezenta problema actuală din punctul propriu de vedere, ca mai apoi copilul/adolescentul să aibă posibilitatea să completeze sau să își expună propria părere.

Bineînțeles, evaluarea inițială este puternic influențată de vârsta copilului și patologia acestuia, dar și de cooperarea acestuia și a familiei cu medicul. Există posibilitatea ca evaluarea să nu se poată realiza într-o singură ședință, caz în care este nevoie de una sau mai multe ședințe complementare.

Evaluarea copilului mic poate fi completată prin jocuri, desene, joc de rol, în timp ce în cea a adolescentului sunt folosite teste sau interviuri.

Control / evaluare ulterioară

50 de minute

După stabilirea unui eventual diagnostic și explicarea acestuia, familiei și copilului/adolescentului le sunt prezentate opțiunile de tratament care pot fi măsuri comportamentale sau educaționale, psihoterapice sau medicamentoase.

În funcție de caz, familia și copilul/adolescentul sunt invitați la o reevaluare sau monitorizare a tratamentului după câteva zile sau săptămâni.

Aceste reevaluări sunt esențiale pentru obținerea unui rezultat favorabil, întrucât adeseori este nevoie de ajustarea planului de tratament, acesta fiind individualizat.

Consiliere părinți/aparținători

50 de minute

De multe ori, părinții sunt cei în căutare de ajutor, nu pentru copiii lor, ci pentru ei înșiși, atunci când întâmpină dificultăți în viața de părinte. Pentru unii părinți sunt greu de tolerat nopțile nedormite ale bebelușului, frustrarea și crizele de tantrum ale copilului mic, schimbările de dispoziție aparent inexplicabile ale adolescentului și atunci caută ajutor specializat în medicul psihiatru de copii.

În acest caz, se face o evaluare inițială a copilului, cât și a structurii familiale, se discută despre ce îngrijorări si dificultăți întâmpină aparținătorii sau părinții și se găsesc soluții, acceptate de toți membrii familiei.

Reevaluările sunt și aici importante, pentru modificarea sau întărirea unor comportamente.

Psihoterapie (copii si adolescenți)

50 de minute

Una dintre principalele opțiuni de tratament este psihoterapia. Ședințele se pot efectua atât online, cât și în cabinet. Nu există un număr minim sau maxim de ședințe necesare, planul de tratament fiind creat specific pentru fiecare pacient.

Primele ședințe se desfășoară în jurul creării relației terapeutice, medicul sau terapeutul începe să cunoască pacientul, iar pacientul înțelege că ședințele sunt utile și în favoarea acestuia. După aceste prime ședințe de ”cunoaștere”, se începe efectiv lucrul pe anumite aspecte, se găsesc soluții, se creează planuri, uneori chiar și contracte.

Ședințele continuă atât timp cât și pacientul, și medicul/terapeutul continuă să vadă îmbunătățiri și găsesc această relație utilă.

Ședințele mai apoi se răresc până când ambii decid că este momentul să fie încheiate.